Starfox 64: Целосен водич за контроли на прекинувачи и совети за почетници

Критички признаена игра од симпатична франшиза, Starfox 64 повторно се враќа на нашите конзоли како дел од Switch Online Expansion Pass.

Играта игра исто како верзијата Nintendo 64 со мала контрола измени кои ќе бидат прикажани подолу. Важно е да се напомене дека не можете да го пресликате распоредот на копчињата за која било игра во каталогот, вклучително и Starfox, што може да предизвика одредени потешкотии.

Подолу ќе ја најдете целосната листа на контроли за Switch и N64 контролерот додаток, со неколку совети за игра подолу.

Arwing Starfox 64 Nintendo Switch контроли

 • Управување со брод/цел: LS
 • Снимајте ласери: A
 • Снимајте бомба: B
 • Заклучи-вклучено: Држете го A, па пуштете го откако ќе го заклучите
 • Навалување на бродот надесно: R
 • Навалување на бродот лево: ZL
 • Сопирачка: RS (долу) или X (држете за подолг ефект)
 • Засилување: RS (лево) или Y (држете за подолг ефект)
 • Тркалање барел: Двојно -допрете R или ZL
 • Салто: LS (долу) + RS (лево) или Y
 • U-Sturn: LS (долу) + RS (долу) или X
 • Примајте пораки: RS (десно)
 • Променете ја камерата: RS (горе)
 • Пауза: +

Контроли на Landmaster Starfox 64 Nintendo Switch

 • Управување/Цел: LS
 • Снимајте ласери: A
 • Снимајте бомба: B
 • Заклучи-вклучено: Држете го A, а потоа отпуштете го по заклучувањето на
 • Навалување надесно: R
 • Навалување лево: ZL
 • Сопирачка: RS (долу) или X (држете за подолг ефект)
 • Засилување: RS (лево) или Y (задржете за подолг ефект)
 • Превртување: Допрете двапати R или ZL
 • Поставете: ZL + R
 • Примајте пораки: RS (десно)
 • Променете ја камерата: RS (горе)
 • Пауза: +

Blue Marine Starfox 64 Nintendo Switch контроли

 • Управување со брод/цел: LS
 • Снимајте ласери: A
 • Снимајте торпедо: B
 • Сопирачка: RS (долу) или X (држете за подолг ефект)
 • Засилување: RS (лево) или Y (држете за подолг ефект)
 • Тркалање барел: Двоен допир R или ZL
 • Примајте пораки: RS (десно)
 • Пауза: +

Контроли на Arwing Starfox 64 N64

 • Управување со брод /Цел: Џојстик
 • Снимајте ласери: А
 • Снимајте бомба: B
 • Заклучување- Вклучено: Држете A, а потоа отпуштете го откако ќе го заклучите
 • Наведнете го бродот надесно: R
 • Наведнете го бродот лево: Z
 • Сопирачка: C (долу)
 • Засилување: C (лево)
 • Тркалање на цевката: Двојно- допрете R или Z
 • Салто: Џојстик (долу) + C (лево)
 • Свртување U: Џојстик (долу) + C ( долу)
 • Примајте пораки: C (десно)
 • Променете ја камерата: C (горе)
 • Пауза : Старт

Контроли на Landmaster Starfox 64 N64

 • Управување/Цел: Џојстик
 • Снимајте ласери : A
 • Снимајте бомба: B
 • Заклучи: Држете го A, па пуштете го откако ќе го заклучите
 • Наклон надесно: R
 • Навалување лево: Z
 • Сопирачка: C (долу)
 • Засилување: C (лево)
 • Свртете се: Допрете двапати R или ZL
 • Поставете: Z + R
 • Примајте пораки: C (десно)
 • Променете ја камерата: C (горе)
 • Пауза: Старт

Контроли на Blue Marine Starfox 64 N64

 • Управување со брод/цел: џојстик
 • Снимајте ласери: A
 • Снимајте торпедо: B
 • Сопирачка: C (долу)
 • Засилување: C (лево) . : Старт

За овие контроли на Starfox 64, левиот и десниот аналоген стап на прекинувачот се означени како LS и RS.

Како да зачувајте ја вашата игра

Иако играта беше особено забавна за играње во мултиплеер, најфрустрирачката работа во врска со Starfox 64 беше неможноста да се зачува напредокот на вашата игра, со тоа што беше направена да се игра во еден (долг ) седење. Бидејќи е директна порта на верзијата N64, сè уште не можете да ја зачувате вашата датотека во играта. Сепак, Switch Online обезбедува решение за овој проблем.

Во секое време во текот на играта, кликнете на менито Suspend (притиснете – на Switch). Оттаму, изберете Create Suspend Point и саканиот слот. Сега, кога и да ја започнете играта, можете едноставно да влезете во менито Suspend, да изберете Load Suspend Point и да продолжите таму каде што сте застанале без страв дека ќе треба да започнете повторно од почеток.

Како давоз

Од главното мени, можете да изберете Тренинг за да ги разгледате основите на играњето на играта. Особено ако играте без додаток на контролорот N64, се препорачува да играте преку Тренинг барем еднаш за да се запознаете со уникатното мапирање на копче C. Ако сте на Switch Lite, тоа ќе ви помогне да се прилагодите на помалиот екран.

Ќе ви бидат дадени инструкции како да ги извршувате основните функции во Arwing, со ниво на режим на сите досег на завршете за да можете да вежбате во борбен амбиент. Летајте наоколу колку што е потребно за да се чувствувате удобно со распоредот на контролорот.

Како да заработите погодоци

Ако го видите ова, сте пропуштиле алтернативна рута.

Со толку многу бродови и приземјени непријатели наоколу, може да биде тешко да се нишани, пука и да се уништат сите непријатели поединечно. За среќа, функцијата Lock-On (задржете A) предизвикува мала експлозија од ласерите што создаваат контакт што ќе ги отстрани другите непријатели во непосредна близина.

Знаете дека имате успешно повеќекратно убиство кога ќе видите „Погоди +4“ или друг број што покажува колку дополнителни непријатели сте убиле. Овие погодоци се клучни за вашиот вкупен резултат и за отклучување на Експертскиот режим.

Можете да ја користите функцијата за заклучување и за активирање бомби! Друга корисна работа за Bombs е тоа што можете или да ги оставите да детонираат сами или да ги активирате со удирање на B за време на нивниот лет. Оваможе да биде одличен начин за брзо уништување на група непријатели, особено оние досадните на теренот.

Понатаму, доколку заработите 100 погодоци на ниво, ќе добиете дополнителен живот и вашите придружници ' ќе се зголемат штитните шипки.

Дали е важно по кој пат ќе одам во Starfox 64?

Да! Секоја патека претставува различен крај. Ако се обидете да го добиете „Mission Complete“ за секое ниво, крајот веројатно ќе ве остави малку незадоволни. Ако одите по тешкиот пат, како што покажуваме подолу, можеби ќе имате повеќе прашања - на добар начин - по позадоволителен крај.

Ако одите за висока оценка, тогаш напорниот пат е најдобриот пат што треба да го поминете за да соберете ударни поени. Сепак, бидејќи е најтежок пат, фрустрацијата може брзо да се зголеми.

Како да го отклучите експертскиот режим

Ако сакате да го отклучите експертскиот режим, не само што треба да го победите секое ниво (повеќе за ова подоцна), но мора да заработите медал на Корнериските воздухопловни сили на секое ниво. Овие медали за храброст се доделуваат само кога исполнувате два услови по ниво: да заработите одреден број на погодоци и да ги задржите сите тројца придружници во борбата.

Може да биде тешко. Во зависност од нивото, ќе треба да соберете помеѓу 50 и 300 поени за да го освоите медалот. Фрустрирачки, непријателите убиени од вашите придружници не се вбројуваат во вкупниот број на ударни точки. Ова може да биде досадно на нивоасо малку непријатели или ако извадат непријател вреден повеќе погодени поени.

Кога веќе зборуваме, додека повеќето непријатели вредат еден погодок, некои вредат и до 20 поени за удар (Wolfen II). Општо земено, колку е поголем непријателот или поуникатен непријателот, толку повеќе погодоци наградуваат. Шефовите вредат десет, но може да заработите помалку ако ви треба премногу долго за да ги победите.

Како да ги отклучите алтернативните рути во Starfox 64

Еден од предизвиците пред повеќе од 20 години ги отклучуваше сите алтернативни рути, а тоа останува и денес. Може да поминете низ нивоата и да заработите „Мисијата е завршена“, отклучувајќи еден крај. Сепак, најпосакуваниот крај – поради неговата тешкотија – бара да се оди на најпредизвикувачкиот пат до Venom за да се соочите со Андрос.

Секое ниво има свои уникатни услови за отклучување на алтернативна рута. Иако овој пат нема да ве однесе низ секое ниво, тоа е најтешкиот пат кој резултира со најбараниот крај:

 • Корнерија: Спасете го Фалко од неговите три јалови непријатели, потоа летаат под сводовите создадени од копно над океанот надвор од градот (сите кон левата страна на екранот). Доколку е успешен, Фалко ќе покаже да го следи низ водопад за да се соочи со Носачот на напад.
 • Сектор Y: Добијте 100 погодоци за да напредувате во Aquas. Ако не достигнете 100 погодоци, вашата патека ќе биде пренасочена.
 • Aquas: Поразете го шефот Bacoon достигнете до Zoness.
 • Zoness: Уништете ги сите радарски пловци за да избегнете откривање и запознајте се со ROB 64 и Great Fox. Ако остане една радарска пловка, ќе бидете откриени и вашата патека ќе биде пренасочена.
 • Сектор Z: Уништете ги сите шест проектили Copperhead. Ако еден проектил го погоди Great Fox, вашиот пат ќе биде пренасочен.
 • Површина 6: Добијте 300 ударни поени. Ако добиете помалку, вашиот пат ќе биде пренасочен кон Venom I.
 • Venom II: Поразете го последниот шеф за да стигнете до најтешкиот крај.

Ќе треба да ја повторувате играта повеќе пати или да ги користите вашите животи (икона Arwing) за да ги репродуцирате нивоата за да ги отклучите другите правци – особено средниот пат во средината.

Како да го вратите здравјето на штитот

Можете да се оштети на многу начини: да бидеш застрелан од непријателот, да леташ во зграда или непријател и да леташ во земја или пејзаж. За среќа, постои начин да го надополните здравјето на вашите штитови.

Во текот на секое ниво и откако ќе победите одредени непријатели, ќе видите сребрен прстен за снабдување (шестоаголник). Летајте во тој сребрен прстен за да ги надополните вашите штитови. Овие прстени обично се ретки, затоа не ја пропуштајте вашата шанса за ниту еден.

Како да ги надградите вашите ласери и штит

На секое ниво, ќе видите икона што изгледа како црна значка со бело L внатре што има зелени линии на страна. Ова се надградби на вашите ласери. Надградбите се прогресивни, па иако не се препорачувапропушти било која, барем следната што ќе ја најдеш ќе го однесе вашиот ласер на следното ниво.

Не можете да ги надградите вашите бомби, но можете да задржите до пет на залиха со собирање на црвената икона слична на дијамант со Б.

Исто така, побарајте ги златните прстени. Како и сребрените прстени, тие се однесуваат на вашите штитови. Меѓутоа, иако тие не ги надополнуваат вашите штитови, собирањето три ја зголемува големината на вашата лента за штит (здравје). Понатаму, додека надградбата на штитот не продолжи, по првите три, за секои три златни прстени што ќе ги соберете на ниво, ќе добиете дополнителен живот.

Една последна забелешка: обрнете внимание на што велат вашите придружници и пораките од РОБ. Ќе ве известат кога се во неволја и кога да ги следите. За да ги проверите пораките од Роб, притиснете C (десно) или Десен стап (десно). ROB обично има добар дел од советите, затоа искористете го бесплатниот совет.

Како да поставите онлајн битка со повеќе играчи во Starfox 64

За да играте Starfox 64 во неговите режими за повеќе играчи на Nintendo Switch, треба:

 • Како домаќин, да отидете во менито N64;
 • Кликнете на Play Online;
 • Поставете ја просторијата и испратете ги поканите до вашите пријатели од Nintendo;
 • Почекајте да ги прифатат поканите, кои ќе се појават на нивните уреди.

Треба да забележите дека сите играчи ќе бараат Пакет за проширување на врвот на Nintendo Online за да добиете пристап до играта и да ја играте во нејзиниот мултиплеерформат.

Тоа е сè што ви треба за да ги вратите тие сетила за летот во Starfox 64. Сега одете и научете го Андрос дека Фокс МекКлауд е вистинскиот шеф на универзумот!

Скролај на врв